Safranbolu Tarihi
Daha önceki dönemlerde Paflagonya (Paphlagonia) olarak isimlendirilen bölgede yer alan Safranbolu, ismini bölgede bolca yetişen Safran isimli bitkiden alır. Günümüzde bilinen Safranbolu tarihi M.Ö.3000 yılına kadar uzanır. Bölgede Hititler, Frigler, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür.
Safranbolu Nerede?
Safranbolu, Türkiye’nin kuzeyinde yer alan Karadeniz bölgesinde, Karabük ilinde yer alır.
Kültür Mirası olarak Safranbolu
Safranbolu 1994 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.
Tarihi ilçe, zamanında olduğu gibi şimdilerde de ticari bir merkezdir. Bu durum ilçenin yapılaşmasını ve mimarisinin şekillenmesini önemli ölçüde etkilemiştir.
Safranbolu üç ana bölüme ayrılarak ele alınabilir. Çukur ismi verilen bölge ilçe merkezidir ve kentin aşağı, ana kısmında yer alır. Bu bölgede yer alan evler genellikle ahşaptır. zanaatkarların evleri ve pazar yerleri bu bölgededir. Kıranköy ise daha önce gayrimüslimlerin yaşadığı bir bölge olması sebebiyle daha çok taş evlere sahiptir. Bağlar bölgesinde ise geniş alanlar içerisinde yer alan evler bulunur ve kentin sayfiye yeridir. Çukur ve Kıranköy ise dar ve kıvrımlı sokak yapısına sahiptir.
Safranbolu özellikle tarihi evleri, sokak dokusu ve anıtsal yapıları ile korunması gereken bir ilçedir. Safranbolu pek çok kültüre ev sahipliği yapması ve ticari bir aks üzerinde bulunması sebebiyle zengin bir biçimde şekillenmiş ve özgün değerlerini korumayı başarmıştır.
Safranbolu, sokak dokusunun özgünlüğünü pek çok yerde korumuştur ancak geleneksel konutların çoğu özellikle turizm amaçlı olarak kullanılmak üzere yeniden işlevlendirilmeye başlanmıştır. Bu dönüşüm geleneksel Safranbolu evlerini korumak için bir potansiyel gibi görünse de eğer uygun koruma müdahaleleri, izleme gerçekleştirilmezse ve yöntem geliştirilmezse bu yapıların özgün kimliklerinin kayıplarına neden olacak durumlar ortaya çıkabilir.
Safranbolu’da ne yapılır?
-Safranbolu’nun dar ve yokuşlu sokaklarında kaybolun
-Gezilebilecek pek çok konak bulacaksınız. Mutlaka birini ziyaret edip, Tarihi Safranbolu evlerini keşfedin
– Hazır sokakları ve evleri keşfetmeye dalmışken eski çarşıyı (Arasta) ziyaret edin, yerel üreticilerin ürettiği ürünlerden birini kendinize gezi hatırası olarak seçin
-Merkezi gezmeye çıkmışken Cinci Han ve İzzet Paşa Camisini ziyaret edin
-Saraçoğlu kahvecisinde közde Türk kahvesi molası verin
-Safran lokumu ile kendinizi ödüllendirin
-Biraz daha tepelere doğru yürümek isterseniz, birbirine çok yakın olan Safranbolu Saat kulesi ve Hükümet konağına doğru yol alın
-Eğer Safranbolu ilçesini kuş bakışı keşfedeyim derseniz Hıdırlık Tepesi’ne çıkın
-Daha fazla yeşil görmek istiyorum derseniz Tokatlı Kanyonunu ve Kristal Cam Terası, İncekaya Su Kemerini ziyaret edin
-Mağara görmek isterseniz Bulak Mencilis Mağarasını ziyaret edin
-Yörük Köyü görmek isterseniz Safranbolu Yörük Köyü’nü ziyaret edin
-Safranbolu yöresel yemeklerini tadın
*Görseller ve içerik yazara aittir. İzinsiz kullanılamaz.
Safranbolu hakkındaki yazımı beğendiyseniz, bu yazımı da beğenebilirsiniz,
Bir sabah uyanmışsın: Türk evi (Geleneksel Anadolu Konutu)
Beni takip etmeyi unutmayın