KAPSÜL GARDIROP
Kapsül Gardırop nedir?
Küresel ısınmanın negatif etkilerini hızla göstermeye başladığı ve eğer önlem almazsak insanlık yaşamını ilerleyen dönemlerde çok daha büyük tehlikelerin beklediği günümüzde her konuda tasarruflu olmak gerektiğini düşünüyorum. Devletler ne yapar bilemeyiz ancak bireyler olarak kendimizden ve kendi sosyal çevremizden sorumluyuz. Attığımız minik adımlar yavaş yavaş çoğalarak güzel etkilere neden olabilir. Ben birey olarak neler yapabilirim diye düşünüp araştırırken kapsül gardırop kavramını buldum. Bulduğum fikir tabi ki sadece bu değil ancak bu yazımda sizlere harika bir kapsül gardırop oluşturmak hakkında bilgi vermek istiyorum. Belki sizde böyle bir gardırop kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Ne demiştik minik adımlar gittikçe büyüyerek güzel sonuçlara yol açabilir.
Kapsül Gardırop ne demek?
Birbirleriyle değiştirilebilir parçalardan oluşan bir giysi koleksiyonuna sahip gardıroptur. Amaç, fazla kıyafet satın almadan her duruma uygun bir dolaba sahip olmaktır.
Kapsül Gardırop ne demek öğrendiğimize göre şimdi harika bir kapsül gardırop oluşturalım,
Kapsül Gardırop nasıl oluşturulur?
Kapsül Gardırop, Kapsül dolap oluşturmak için sevdiğiniz bir renk paletini seçip, bu palette yer alan renklerin birbirleriyle uydurulabilir şekilde olmalarına dikkat ederek işe başlayabilirsiniz. Önemli olan birbiriyle eşleştirilebilir ürünleri seçmenizdir. Birde tabi ki vücut tipinizi iyi tanıyıp, buna göre seçimler yapmanızdır. Veee son olarak zamansız parçalar seçmek her zaman kurtarıcınız olacaktır.
Kapsül Gardırop ne işe yarar?
-Giyim alışverişi, tüketimi alışkanlıklarımızı değiştirir ve azaltır. Dolayısıyla bütçe dostudur. Tasarruf etmemizi sağlar.
-Bu alandaki tedarik döngüsünün yarattığı karbon salınımını azaltmakta rol sahibi oluruz.
-Az ve öz kavramını daha iyi kavramamızı sağlar. Hayatımızda minimalliğe yer açarız. Bu bizi zihinsel ve fiziksel olarak rahatlatır.
-Zamandan tasarruf etmemizi sağlar. Dakikalarca ne giysem diye dolabın karşısında dikilmek yerine hobilerimiz için zaman yaratabiliriz.
-Çamaşır yıkama ve ütüleme işleri için zaman, çevre için de su ve elektrik konularında tasarruf sağlar.
-Zamansız bir stil sahibi olmamızı sağlar.
-Etiket okuma alışkanlığı kazandırır.
-Bizi özgürleştirir. Her yerde minimum eşya ile kalabileceğimizi, yaşam sürebileceğimizi gösterir.
Harika bir kapsül gardırop oluşturma rehberi
Size örnek olması açısından nasıl kapsül gardırop oluşturduğumu ve deneyimlerimi aşağıda paylaşmak istiyorum.
1.ADIM: Ön araştırmanın ardından kullanmak istediğim renklere, ürünlere ve adetlere karar verip bir liste oluşturdum.
Kapsül gardırop kaç parça olmalı?
Kapsül gardırop listesi,
-Jeans: lacivert skinny Jean, beyaz mom Jean (yüksek bel) : 2 parça
-Klasik pantolon: Siyah skinny klasik pantolon, camel ya da bej boru paça klasik pantolon (yüksek bel) : 2 parça
-Siyah deri pantolon: 1 parça
-Keten pantolon: 1 parça
-Etek: Siyah (şort-etek), Camel, siyah (tayt etek): 2 parça
-Şort: Beyaz, Camel, Siyah, Jean: 4 parça
-Kazak: Gri yarım balıkçı yaka kazak, camel, siyah, beyaz bisiklet yaka kazaklar, siyah-bej çizgili fermuar yaka detaylı kazak: 5 parça
-Hırka: Mavi (kısa) ve Bej (uzun) : 2 parça
-Blazer: Siyah ve Kırmızı (klasik kesim) , Jean ceket: 3 parça
-Gömlek: Beyaz (standart), mavi (oversize), gri-beyaz çizgili (standart), Jean gömlek: 4 parça
-Tişört: Beyaz, Siyah, Lacivert-Beyaz çizgili, Camel, Haki: 5 parça
-Çanta: Hasır (Camel ve Yeşil: kendi ördüklerim J), siyah (omuz), bej (sırt) ve taba (omuz) : 5 parça
-Ayakkabı: siyah ve taba (kısa, klasik bot), siyah (kar çizmesi), loafer (bej), terlik (nude), sandalet (taba), topuklu (nude), spor ayakkabısı (beyaz) : 8 parça
-Elbise: 2 tane (uzun, kısa) ve siyah (kurtarıcı) 2 tane: 4 parça
-Kışlık mont/kaban: Bej uzun-kalın mont, Mavi kısa mont, bej trençkot, kırmızı klasik kaban, siyah kısa, deri mont: 5 parça
TOPLAM: 53 PARÇA (toplayınca bir anda kulağa çok gelse de aslında yazlık ve kışlık parça toplamı olduğunu unutmayalım :)) Yani burada belirtilen adetler yazlık kapsül gardırop ve kışlık kapsül gardırop içeriklerinin tamamına aittir.
2.ADIM: Renk paletimi seçip listemi oluşturdum ancak renkli parçaları da sevdiğim ve bunun eksikliğini hissedeceğim için kıyafetlerimi nasıl renklendiririm diye düşündüm. Burada imdadıma Rüzgar Mira Okan’ın videoları yetişti ve onun deyimiyle ‘işçi arıları’ devreye sokmaya karar verdim. Çok sevdiğim fularlarım, koleksiyonunu yaptığım renkli ve farklı küpelerim, çok sevdiğim şapkalarımı kullanmaya karar verdim. Bu konuda aşırıya kaçmadan özgür bıraktım kendimi. Sizde renk ve adet konusunda kendinizi bu noktada özgür bırakabilirsiniz isterseniz. Özgürlük dediysem fular konusunda 10 adedi, küpe konusunda da sanırım 20 adedi geçmedim ve renk konusunda özgürüm.
3.ADIM: Dolabımı tamamen boşalttım. Listemde yer alan ve dolabımda mevcut olan ürünleri dolabıma yeniden yerleştirdim. Listemde olmayan (bir hevesle, moda vs diye aldığım, diğer kıyafetlerime uyduramadığım, uzun süredir de birden fazla kere kullanmadığım, kumaş kalitesi düşük olan, yıpranmışlar) her şeyi bir kenara eledim. Elediklerime baktığımda parantez içinde belirttiğim bütün şartların çoğuna birden girdiklerini fark ettim. Öyleyse onlarla vedalaşma zamanı gelmişti. Vedalaşacağım ürünleri 3 kategoriye ayırdım,
1.yıpranmışlar- geri dönüştürülecekler (toz bezi ya da başka amaçla kullanılabilecek)
2.başkalarının kullanabileceği kadar temiz ve yeni olanlar – ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaklar
3.hiçbir şekilde kullanılamayacaklar (moda diye alınmış, kalitesi düşük, yıpranmış) – giysi geri dönüşüm kutusuna ulaştırılacaklar
Ve bu kategorilere göre yapılması gerekenleri yaptım. Listemde olup dolabımda olmayan bazı eksiklerim vardı. Onlar için aylık bir bütçe ayırdım ve her ay bu bütçe dahilinde eksiklerimi yavaş yavaş tamamlıyorum.
4.ADIM: Kapsül gardırobu kullanma. Birbirleriyle eşleştirilebilir ürünler seçsem bile, yine de daha stil sahibi olabilmek için bu zamansız parçaların birbirleriyle eşleştirilmesine dair ‘pinterest’ uygulamasından ‘capsule wardrope, capsule wardrope essentials’ anahtar kelimeleri ile bana ilham olabilecek görselleri arattım ve sevdiğim stilleri (tabi dolabımda var olan parçalardan oluşanları) bir panoda bir araya getirdim. Böylelikle dolabımdaki ürünleri birbirlerine uydurmak konusunda hızlandığımı söyleyebilirim. Bu durum zamansız parçalarla stil sahibi görünebilmeyi sağlamak için çok faydalı oldu.
Aşağıda fikir olması açısından dolabımda yer alan temel parçaları örnek olarak fotoğrafladım. Siz kendi zevkinize göre seçimler yapabilirsiniz.
Ben kapsül gardırobumu kullanmaya başlayalı tam 1 yıl oldu. Şu an bu durumdan memnunum ve yaşam tarzım olarak devam ettirmeye kararlıyım.
Zamansız olmak, minimalist olmak, yeniden kullanmak, çevreyi düşünmek güzeldir. ‘Less is more’ diyerek yazıma son veriyorum.
*Görseller ve içerik yazara aittir. İzinsiz kullanılamaz.
Daha çok bilgi edineyim derseniz, kapsül gardırop
Harika bir kapsül gardırop nasıl oluşturma rehberini beğendiyseniz, yorum bırakmayı unutmayın 🙂
İlk kez Mimari ve Seyahat dışında bir konuda yazmışım. Bu yazıyı sevdim, başka yazılarını da okumak isterim derseniz aşağıdaki linke tıklayın, aşağıdaki yazımı yazarken de çok keyif aldım. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
Film Setlerine Ev Sahipliği Yapmış, Mimarileriyle İlham Veren Yapılar