Bir Dizayn Meselesi

Merhaba,

Sayfam içerisinde genellikle mimari ve kültürel miras alanları hakkında yazılar yazıyorum ancak bu alanlar başta olmak üzere hakkında yazmaktan keyif aldığım diğer konuları da ''Yaşam'' başlığı altında bulabilirsiniz. Eğer siz de blog menüm içerisinde yer alan bölümlerden birisi ile alakalı bir alanda çalışıyor ya da ilgi duyuyorsanız blog sayfamın kapıları, sizleri karşılamak için sonuna dek açık olarak bekliyor olacaktır.

Dünya farklı kültürlerin geçmişten günümüze kadar bize bıraktığı birbirinden farklı değerlerle dolu. Bu değerleri keşfetmek için zaman zaman tarihte zaman zaman ise günümüzde bazı yolculuklara çıkıyorum. Çıktığım bu yolculuklar sırasında bana keyifle eşlik etmeniz dileklerimle...

Unutmayın, şu hayatta her şey bir dizayn meselesi

The Ancient City of Pınara
('Bir Dizayn Meselesi' Blog Kurucusu)

Mimarlık

Geleneksel Kuşevleri

Geleneksel Kuşevleri Bir yerde kuş sesi azaldığında yaşam orada değerini yitirir (Sözen, 2009) Günümüzde sadece bize yaşam alanı sağlayabilen yapılar, zamanında diğer canlılara da saygı duyup, yaşam alanı sağlamışlardır. Üstelik bu iyiliği karşısındaki canlıdan hiçbir beklentileri olmadan yapmışlardır. Bu konu hakkındaki en güzel örneklerden biri de geleneksel kuşevleridir. Kuşların barınması için yapı cephelerine yapılan eklemeler (…Devamını Okuyun)

Modern Zaman Kuleleri

Bu yazım kapsamında daha önce tarih kitaplarından duymaya alışkın olduğumuz, diğer ülkeleri gezme fırsatı yakalayanların anlattıklarından bildiğimiz ya da ülkemizdeki tarihi örneklerini görme şansını bulduğumuz ancak günümüzde anlam, şekil ve işlev değiştiren bir kavram haline gelen ve büyük şehirlerde artık sıklıkla etrafımızda görmeye başladığımız, hatta ekranlarda reklamları bu sıralar sürekli öne çıkan kulelerden bahsetmek istiyorum. (…Devamını Okuyun)

Mekanlarda Bizleri İlk Karşılayan Ev Sahipleri : Hoş geldin Kapıları

Tarihi kapılar Odalarımıza, evlerimize, çalışma alanlarımıza, sosyalleştiğimiz mekânlara, ibadet alanlarımıza kısacası yaşam alanlarımıza açılır kapılar. Bu alanların güvenliğini sağlayıp, iklim koşullarının etkilerinden iç mekânları korumalarının yanı sıra yapılarımızın mimarisini şekillendirme konusunda etkin rol oynarlar. Yaşam alanlarımızdaki her bir mimari elemanın bir görevi ve bir dili olduğunu düşünürsek, kapılar aslında bizi karşılayan ilk ev sahipleridir ve (…Devamını Okuyun)

Mimarlık kategorisinde daha fazla yazı okumak için tıklayın

İç Mimarlık

Geçmişten Gelen Anlamıyla YILBAŞI ve Günümüzdeki Yorumuyla EL YAPIMI YILBAŞI SÜSLEMELERİ

Yılbaşı tarihi ve el yapımı yılbaşı süslemeleri Yılbaşı diye isimlendirdiğimiz kelimenin ve ona verdiğimiz anlamın geçmişi çok eskilere dayanır. Mezopotamya’da yaklaşık olarak M.Ö. 2000’li yıllarda ilkbaharın gelişi için kutlanılmaya başlayan yılbaşı, sonra  Mısırlılar tarafından Nil taşkınlarını kutlamak amacıyla devam eder. Nil taşkınlarının olması Mısırlılar için önemli bir olaydır çünkü bu taşkınlar eğer gerçekleşmez ise bölgeyi (…Devamını Okuyun)

Görmek, Deneyimlemek ve Düşünmek Arasındaki Köprü: Enstalasyon (Yerleştirme Sanatı)

Enstalasyon (yerleştirme sanatı) Enstalasyon yani ‘ Yerleştirme Sanatı’ geride bıraktığımız yüzyılda ortaya çıkmış olmasına rağmen son dönemlerde adından sıklıkla söz ettirmektedir. Aslında bir süredir hayatımızın içerisinde olan bu sanat akımından ben de merakım sebebiyle benzer bir konuyu incelerken geçtiğimiz yıllarda bilgi sahibi oldum. Yine meraktan diğer örneklerini inceleyip, onunla tanışmaktan ne kadar keyif aldığımı hissettim (…Devamını Okuyun)

Zaman Kavramı Kendine Saat Olarak Bir Beden Bulursa: Birbirinden farklı Duvar Saati Tasarımları

Duvar saati Bazen dostumuz bazen ise düşmanımız olur zaman. Bizim için zor geçecek bir döneme yaklaşırken onu bir düşmanımız gibi görür, o zaman hiç gelmesin diye düşünürüz. Bunun tam tersi olarak ise sevdiğimiz birine kavuşacak iken ya da bizim için önemli bir döneme girerken onu en yakın dostumuz olarak görür, bir hevesle bekleriz dakikaların hemen (…Devamını Okuyun)

İç Mimarlık kategorisinde daha fazla yazı okumak için tıklayın

Kültürel Miras

Pedasa Antik Kenti

Pedasa Antik Kenti Pedasa Antik Kenti nerededir? Bodrum merkezden Torba istikametine doğru ilerlerken, konutlar bir anda kayboluverir ve Pedasa Antik Kenti tabelası ile karşılaşırsınız. İlk nizamiye kapısından yokuş yukarı ilerlerken sizi muhteşem çam ağaçları karşılar. Tepeyi tırmandığınız an ikinci bir nizamiye (bariyer) karşınıza çıkar. Bu bariyeri de aştıktan sonra solda kentin kalıntılarını görmeye başlarsınız. Toprak (…Devamını Okuyun)

Safranbolu

Safranbolu Tarihi Daha önceki dönemlerde Paflagonya (Paphlagonia) olarak isimlendirilen bölgede yer alan Safranbolu, ismini bölgede bolca yetişen Safran isimli bitkiden alır. Günümüzde bilinen Safranbolu tarihi M.Ö.3000 yılına kadar uzanır. Bölgede Hititler, Frigler, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüştür. Safranbolu Nerede? Safranbolu, Türkiye’nin kuzeyinde yer alan Karadeniz bölgesinde, Karabük ilinde yer alır. (…Devamını Okuyun)

Nail Çakırhan Evi

Nail Çakırhan evi hakkında Bir varmış, bir yokmuş… Zamanın bir döneminde, bir adam yıllar sonra eşini de yanına alarak memleketi Akyaka’ya geri dönmüş. Memlekete bu geri dönüş burada kalacak bir ev ihtiyacını da beraberinde getirmiş. Aile işe bölgede müsait olan bir arsayı alarak başlamış. Sonra evin tasarımı için kollar sıvanmış. Evin eskizlerini ortaya çıkartırken, biraz (…Devamını Okuyun)

Kültürel Miras kategorisinde daha fazla yazı okumak için tıklayın

Yaşam

Harika bir Kapsül Gardırop oluşturma Rehberi: Kapsül gardırop ne demek? nasıl oluşturulur?

KAPSÜL GARDIROP Kapsül Gardırop nedir? Küresel ısınmanın negatif etkilerini hızla göstermeye başladığı ve eğer önlem almazsak insanlık yaşamını ilerleyen dönemlerde çok daha büyük tehlikelerin beklediği günümüzde her konuda tasarruflu olmak gerektiğini düşünüyorum. Devletler ne yapar bilemeyiz ancak bireyler olarak kendimizden ve kendi sosyal çevremizden sorumluyuz. Attığımız minik adımlar yavaş yavaş çoğalarak güzel etkilere neden olabilir. (…Devamını Okuyun)

Bir sabah uyanmışsın: Türk evi (Geleneksel Anadolu Konutu)

Türk evi (Geleneksel Anadolu Konutu) Bu yazımda ‘Türk evi‘ diye bildiğimiz, aynı zamanda ‘geleneksel Anadolu konutu‘ olarak adlandırılan evlere doğru birlikte bir yolculuğa çıkalım istedim. Bu kısa yolculuğumuz sırasında geleneksel Anadolu konutu mimarisi , Türk evi mimarisi hakkında minik bilgiler de edineceğiz 🙂 Türk evi mimarisi, geleneksel Anadolu konutu mimarisi Türk evi: Oda Bir sabah (…Devamını Okuyun)

Bir sabah uyanmışsın, Göbeklitepe’desin

Bir sabah uyanmışsın: Göbeklitepe Bir sabah uyanmışsın, Göbeklitepe’desin, Kalabalığa ait konuşma sesleri ve hala süren inşaata dair tiz sesler uyandırıvermiş seni. Gözlerini açar açmaz muhteşem bir gün doğumu manzarası eşliğinde Göbeklitepe (ya da Göbekli Tepe) Bilim Merkezi’nin ana binasını görüyorsun. Gözlerine inanamıyorsun çünkü M.Ö.10.000.ler civarındasın. Bu kadar insanın belki ilk kez bir araya gelebildiği tarihin (…Devamını Okuyun)

Yaşam kategorisinde daha fazla yazı okumak için tıklayın

BANA ULAŞMAK İSTER MİSİNİZ?

İletişim / Contact Us

www.birdizaynmeselesi.com