Genelİç Mimarlık

Zaman Kavramı Kendine Saat Olarak Bir Beden Bulursa: Birbirinden farklı Duvar Saati Tasarımları

Duvar saati

Bazen dostumuz bazen ise düşmanımız olur zaman. Bizim için zor geçecek bir döneme yaklaşırken onu bir düşmanımız gibi görür, o zaman hiç gelmesin diye düşünürüz. Bunun tam tersi olarak ise sevdiğimiz birine kavuşacak iken ya da bizim için önemli bir döneme girerken onu en yakın dostumuz olarak görür, bir hevesle bekleriz dakikaların hemen ilerlemesini. Zaman dokunamadığımız ancak varlığını hep bildiğimiz bir kavramdır. Biz bu kavramı yine ZAMANLA 🙂 fiziksel ve matematiksel olarak tanımlama ihtiyacı hissetmişiz. İnsan var oluşundan bu döneme kadar hep evreni anlamaya çalışmış, bu çalışmaları ise gerek matematiksel olarak kâğıtlara, gerek ise bir obje olarak soyut bir nesneye dönüştürmüşlerdir. Bugün duvarlarımıza asıp, zamanın akışını takip ettiğimiz saatler zaman içerisinde bir anlam bulmuş ve çeşitli tasarımlara dönüşmüşlerdir. Geçmişten bugüne kadar farklı tasarımlarda hayat bulan saatler, günümüzde de bu değişimini sürdürmektedir. Duvarlarımıza asıp, saat diyerek geçmeden önce onun anlamını düşünmek ve seçiminde daha titiz davranmak gerek diye düşünüyorum. Ben bunları düşünürken, bakalım günümüz tasarımcıları nasıl saat tasarımlarına imza atmışlar?

Farklı duvar saati tasarımları

Frame Clock / Çerçeve Saati

‘Frame Clock’ birbiri üzerine gelen, aynı boyuttaki 3 farklı ve hareketli çerçevenin saat, dakika ve saniye dilimlerine göre bir merkez etrafında dönmesi mantığı ile tasarlanmış bir saattir. Sadece günün iki vakti çerçeveler birbiri üzerine gelir. Birbiri üzerine geldiğinde yalın ve çizgisel görünen saat, dakikalar geçip, çerçeveler birbirinden ayrılmaya başlayınca duvarınızı adeta bir skeç kâğıdı’na çevirmeye başlıyor. Tasarımındaki bu mantığı ile farklı bir saat tasarımı olarak gördüğümü söyleyebilirim.

Long D Dual Time Clock / Uzun D, Çift Yönlü Saati

‘Long D Dual time’ duvar saati ise pleksi olduğunu tahmin ettiğim bir materyalin yuvarlak olarak kesilmesi, üzerine ise siyah metal ve modern kesimli akrep ve yelkovan’ın yerleştirilmesiyle oluşturulmuş. Üzerinde herhangi bir rakamın bulunmadığı saatin tasarım mantığı ilginç. Bu saatin siz ve dünyanın öbür ucundaki bir yakınınız için tasarlandığını düşünebilirsiniz. Saatin aydınlık kısmı sizin bulunduğunuz saat dilimini gösterirken, karanlık düşen kısmı ise dünyanın öbür ucundaki yakınınızın saat dilimini gösterebiliyor. Bunun tam tersi de geçerli tabi.

Modern Wall Clock / Modern Duvar Saati

‘Modern Wall Clock’ ise dairesel kesilmiş bir ahşap materyalin üzerine saat kısmına gelecek rakamların yerine ahşap- CNC ile oyulduğunu tahmin ettiğim boşlukların işlenmesi ile oluşturulmuş. Küçük bir dokunuşla, modern ve minimal bir etki yaratılmış. Yine aynı mantık ile tasarlanmış mekânlarınızda tercih edebilirsiniz.

Shadow Clock / Gölge Saati ( *Resim Kaynak: http://www.poetic-lab.com/shadow-clock-1/  *Tasarımcı: Poetic Lab)

Shadow Clock’ zamanın ışık ile olan ilişkisinin felsefi olarak yorumlanarak, bir saat tasarımında vücut bulmasını ve bu ilişkiyi duvarlarınıza yansıtarak, gözler önüne çıkartan bir tasarım olmuş.  Saati gösterecek bütün elemanları gölge olarak duvarınıza yansıtıyor. Mekânın loşluğunu ve arka tarafında bulunan aydınlatmasını kullanarak bu elemanların görünür olmasını sağlıyor.

Grandfather Clock / Büyükbaba Saati (*Resim Kaynak: https://www.dezeen.com/2017/03/15/lee-broom-marble-grandfather-clock-brutalist-architecture-milan-design-week-2017/ *Tasarımcı: Lee Broom)

‘Marble Grandfather Clock’ ise bedeni blok mermer parçasından, diğer aksamları ise cilalanmış masif prinçten oluşan bir saattir. İlhamını Brütalist akımdan alan tasarımcı, geçmiş senelerde evlerde görülen büyük ahşap saatleri yeniden modern bir stilde ve malzemeler ile yorumlamış ve ortaya bu ürünü çıkartmış.

Ferrolica Clock / Ferrolica Saati ( *Resim Kaynağı:  https://www.dezeen.com/2015/08/26/zelf-koelman-ferrolic-clock-magnetic-ferrofluid/ * Tasarımcı: Zelf Koelman)

‘Ferrolica Clock’ ise bana göre zamanın gelip geçiciliğini ve akışkanlığını en güzel yorumlamış ve yansıtmış örneklerden bir tanesi. Tasarımcı, Manyetik olan ve Ferrofluid olarak isimlendirilen akışkanı, elektromagnetler kullanarak kontrol ediyor ve bu sayede saatin kaç olduğunu gösteriyor.

                                         Infinity Clock / Sonsuzluk Saati (Tasarımcı: PFY Mühendislik Mimarlık)

‘Infinity Clock’ ise bizim kendi firmamız çatısı altında tasarlayıp, ürettiğimiz ve ‘Tahtapot’ markası ile satışa sunduğumuz bir saat. Diğer saatlerden bahsettikten sonra kendi ürün tasarımımızdan bahsetmeden geçmek istemedim. Bu ürünü zaman kavramının ne olduğunu ve nasıl olması gerektiğini irdeleyerek tasarladık. Konuşmalarımız sonucunda fark ettik ki en iyisi zamanı biz sonsuzluğa doğru akıtalım, benim zamanım farklı yöne doğru akar diyenler bu saati duvarında görmeyi tercih etsin. Sonsuzluk Saati’nin çapı 50 cm ve diğer duvar saatlerinden büyüktür çünkü konsept bir saat olarak tasarlanmıştır. MDF plaka nın CNC ile işlenmesi sonucu elde edilmiştir. Özel boya ile boyanmıştır. Geriye kalan işlemlerin hepsi atölyemizde gerçekleştirilmiştir. El emeği vardır ve özel bir tasarımdır.

Bu yazımı beğendiyseniz, belki bu  yazıma da göz atmak isteyebilirsiniz. Mutluluğun tarifini ortaya çıkartacağınız, mis kokulu mutfaklar nasıl tasarlanır?

***İçerik Yazara aittir.

***Görseller için faydalanılan kaynaklar ve tasarımları resimlerin alt kısımlarında belirtilmiştir.

duvar saati tasarımları, saat, duvar saati, zaman, duvar saati modelleri

Zaman Kavramı Kendine Saat Olarak Bir Beden Bulursa: Birbirinden farklı Duvar Saati Tasarımları” üzerine 2 yorum

  1. Değerli görüşünüz ve yorumunuz için çok teşekkürler. Fırsat buldukça kendi tasarımlarıma hayat vermeye çalışıyorum. Beğenmenize çok sevindim
    m

  2. Bilgilendirici yazınız dışında sizin tasarımınız olan saate bayıldım gerçekten çok üzerinde çalışılmış bir ürün tebrik ederim ☺️

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir